Appel – Karameltaart

Appel – Karameltaart

Door de vele zieken hier(waaronder mezelf) is het al een tijdje geleden dat ik nog eens een receptje heb kunnen posten.

Deze keer een overheerlijke appeltaart met een lekker caramelsausje.

Ik heb hiervoor enkel het deeg niet zelf gemaakt deze keer door gebrek aan tijd, maar je kan het deeg dus gerust ook zelf maken. Laat maar weten als jullie hiervoor het recept willen :).

In het recept hieronder gebruik ik kant en klaar bladerdeeg, maar je kan ook kruimeldeeg gebruiken.

Ingrediënten

  • 2 kant en klare bladerdegen of kruimeldegen
  • 4 appels (bv. 2 jonagold, 2 granny smith)
  • 200 gr suiker
  • 30 gr bloem
  • snuifje nootmuskaat
  • 1 kl kaneel
  • sap van 1 citroen
  • 45 gr gezouten boter
  • 60 ml room
  • snuifje zeezout

IMG_4334

Extra benodigdheden

  • grote mengkom
  • klein kookpannetje
  • taartvorm

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Appelvulling

Schil als eerste de appels en snij ze in kleine blokjes. Doe de appelstukjes in een grote mengkom en meng hieronder het citroensap. Meng hierna de bloem, 100 gr suiker, kaneel en de nootmuskaat onder de appeltjes. Zet even opzij.

IMG_4335

Bekleed nu al je taartvorm met 1 van de 2 kant en klare taartdegen zodat je straks, als je karamelsaus klaar is, deze er gewoon nog maar hebt over te gieten.

Stort de appeltjes op het deeg en zorg ervoor dat de appeltjes mooi verspreid liggen.

Karamelsaus

Verwarm al roerend 100 gr suiker in een pannetje tot de suiker een vloeibare bruine massa is geworden. Je zal merken dat de suiker eerst zal beginnen klonteren voor hij volledig gaat kleuren en smelten.

IMG_4338

Als de suiker helemaal gesmolten is, voeg je de ongezouten boter toe. Doe de boter in kleine blokjes zodat deze sneller gaat smelten. Let er wel op dat je boter niet te koud is en je suiker niet te warm. Het kan heel erg spetteren en geloof mij gesmolten suiker veroorzaakt pijnlijke brandwonden (ik spreek uit ondervinding 🙂 ). Roer goed tot de boter goed gesmolten is.

Giet hierna heel voorzichtig de room door het mengsel, hier ook weer goed opletten met de temperatuurverschillen! Laat eventjes doorkoken en als laatste voeg je het snuifje zout aan de karamelsaus toe.

Overgiet de appeltjes nu met de karamelsaus.

IMG_4341

Als laatste kan je de taart nog ‘versieren’ met het andere kant en klare deeg. Deze keer heb ik een rastervorm gemaakt met een speciale roller. Maar je kan ook andere vormpjes drukken uit het deeg en de taart zo bekleden. Ik heb ook al eens hartjes gebruikt voor een valentijnstaart. Gebruik je fantasie :)! Je kan eventueel de taart ook nog insmeren met wat losgeklopt ei en er dan wat suiker over strooien voor een mooi goudbruin krokant laagje.

IMG_4342

IMG_4351

Eens de taart is afgewerkt kan ze in de oven, dit voor 50 min.

Smakelijk!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *