Zoete recepten

Macarons met limoen mascarpone vulling

Ik ben al een tijdje bezig met verschillende meringue recepten uit te proberen, nu is het tijd om een stapje verder te gaan.

Macarons maken, spannend!

Ik heb er veel over gelezen op internet, veel verhalen over hoe het niet moet en dat het niet makkelijk is. Dan maar zelf aan de slag gaan.

Er zijn 2 manieren om macarons te maken. Eén manier zonder suiker smelten en één met suiker smelten. Ik heb gekozen voor de(naar mijn mening) veilige optie zonder het smelten van suiker. Als je alle stappen volgt, is het zeker niet moeilijk.

Ik heb online een basisrecept gevonden en voor de vulling heb ik zelf iets samengesteld dat ik dacht dat er wel goed zou bijpassen.

Veel succes met het recept!

Ingrediënten macarons

 • 115 gr amandelmeel
 • 160 gr bloemsuiker
 • 3 eiwitten (grote eieren op kamertemperatuur)
 • 90 gr suiker
 • snuifje zout
 • kleurstof naar keuze

IMG_3968

Extra benodigdheden

 • keukenrobot
 • zeef
 • spuitzak met ronde spuitmond
 • spatel
 • bakpapier

Bereiding

Zeef als eerste de bloemsuiker samen met het amandelmeel zodat je een fijne broyage krijgt (mix van amandelmeel en bloemsuiker). Alle grote stukjes die nog in het amandelmeel zitten moeten er helemaal uit. Zo krijg je een mooi egaal beslag.

IMG_3970IMG_3971

Begin daarna met het kloppen van de eiwitten in de keukenrobot. Als je eiwitten beginnen te schuimen kan je de suiker en het snuifje zout toevoegen. Laat goed kloppen tot de eiwitten heel stevig zijn, dit kan enkele minuten duren. Zorg er wel voor dat voor je begint te kloppen de kom van de keukenrobot goed vetvrij is, anders gaan de eiwitten niet opkloppen.

IMG_3974

Zet nu de keukenrobot uit en neem de mengkom van onder de machine. Spatel nu heel voorzichtig de broyage onder de opgeklopte eiwitten. Het mengsel mag uiteindelijk licht lopend zijn. Niet te lopend want anders ga je geen mooie rondjes hebben die blijven.

IMG_3975

Als laatste kan je aan het mengsel nog een druppeltje kleurstof toevoegen indien je dit wenst.

Bedek nu een bakplaat met bakpapier zodat je het mengsel op de bakplaat kan spuiten. Er bestaan ook speciale matjes voor macarons, maar met gewoon bakpapier lukt het ook perfect.

Het mengsel mag je nu in de spuitzak doen en dan ben je klaar om rondjes te spuiten op de bakplaat. Probeer de rondjes ongeveer allemaal even groot te maken en niet te dicht op elkaar. Je kan gerust ook eerst rondjes tekenen met behulp van een vormpje, maar dit gaat ook weer perfect zonder ze er eerst op te tekenen. Bij mij waren ze daardoor niet perfect even groot :).

IMG_3979

Als al je rondjes klaar zijn, tik dan even met de bakplaat op je aanrecht om ze mooi egaal te maken. De meeste luchtbelletjes en oneffenheden gaan hierdoor verdwijnen.

Voor je nu de oven opzet moet je de rondjes eerst nog laten drogen. Dit duurt +/- een half uurtje. Je kan het testen door aan een rondje te voelen en als ze niet meer kleven zijn ze droog genoeg. Als ze nog kleven laat je ze best nog even drogen. Als je weet hoelang je oven er over doet om op te warmen kan je tijdens het drogen de oven al voorverwarmen op 150°C.

Als de rondjes helemaal droog zijn, zet ze dan 20 minuten in de oven. De rondjes moeten mooi omhoog komen en een soort van voetje krijgen tijdens het bakken. Laat ze na het bakken helemaal afkoelen voor je zo los maakt van het bakpapier.

IMG_4017

Tijdens het afkoelen kan je de vulling maken.

Ingrediënten vulling

 • 250 gr mascarpone
 • 100 ml room
 • 1 limoen
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 20 gr bloemsuiker

IMG_3983

Bereiding

Meng de mascarpone samen met de room. Voeg het sap van de limoen toe. Meng als laatste de vanillesuiker en de bloemsuiker eronder.

Doe het mascarponemengsel in een spuitzak of in een diepvrieszakje zodat je het tussen 2 helftjes macarons kan spuiten. Dit kan ook met een lepel, maar het is wel handig en sneller als je het met een spuitzak doet.

IMG_4018IMG_4020

IMG_4024

Bewaar de macarons in de koelkast.

Smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *