Zoete recepten

Meringue kerstboompjes

Om helemaal in kerstsfeer te komen heb ik deze keer meringue kerstboompjes gemaakt.

Ik zag ze passeren op Pinterest en vond ze echt super en het proberen waard.

Ik heb altijd al eens zelf meringue willen maken, het is 1 van mijn favoriete zoetigheden :).

Hierbij dus het recept van m’n eerste poging :

Ingrediënten

  • 200 gr eiwit (+/- 6 eitjes)
  • 200 gr kristalsuiker
  • 200 gr bloemsuiker
  • 1 kl maizena
  • 1 kl vanille-essence
  • groene kleurgel
  • versiering (disco-bolletjes, sterretjes, sneeuwvlokjes,…)

IMG_3283

Extra benodigdheden

  • keukenrobot
  • spuitzak
  • stervormige spuittip
  • bakpapier

 

Extra tips: 

  • Zorg ervoor dat al je materiaal vetvrij is. Anders gaat je eiwit niet goed opkloppen.
  • Weeg alles zorgvuldig af.
  • Gebruik altijd het dubbel aantal suiker voor de eiwitten (200 gr eiwit/ 400 gr suiker).
  • Bij de eiwitten mag géén eigeel zitten!

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 110°C.

Begin als eerste met de eiwitten lichtjes op te kloppen in de keukenrobot (op een nog niet te hoge stand laten kloppen).

Als de eiwitten lichtjes zijn opgeklopt voeg dan stelselmatig de kristalsuiker toe en ook de vanille-essence. Zet daarna de keukenrobot op de hoogste stand zodat de eiwitten goed opgeklopt worden. Het moet een dikke massa worden met wit glanzende pieken opgeklopt eiwit. Dit duurt toch zeker een 5-tal minuten voor je dit krijgt.

Eens je zo van die mooie glanzende pieken eiwit hebt, kan je de keukenrobot op een iets lagere stand zetten zodat je de bloemsuiker en de maizena kan toevoegen. Dit mag gerust samen.

Zet na het toevoegen van de bloemsuiker en de maizena de keukenrobot even stil en voeg de kleurgel toe(naar eigen wens). Als je dit doet tijdens het mengen, spat je kleurgel alle kanten op (dit zie je op de foto 🙂 ). Ik heb uiteindelijk ook niet zo heel veel kleurgel gebruikt. De kerstboompjes waren heel lichtgroen. Dit kan je dus zelf kiezen door meer of minder kleurgel toe te voegen.

IMG_3284

Laat daarna de keukenrobot nog even goed doormengen op de hoogste stand. Je moet uiteindelijk een stroperige, bijna kleverige massa krijgen. Als je een beetje opgeklopt eiwit tussen je vingers neemt, mag je geen korrels suiker meer voelen. Het voelt ,als het goed is, fluweelzacht aan.

Neem nu je spuitzak en vul dit met het opgeklopt eiwit. Het makkelijkst om deze te vullen zonder (al te veel) te morsen is: de spuitzak vastnemen met de hand waar je niet mee schept(ongeveer in het midden vastnemen) en de rand om je hand plooien. Zo krijg je precies een kommetje waar je het kan inscheppen en nadien kan je dan de rand gewoon omvouwen en dichtdraaien.

Spuit je eiwit in de vorm van kerstboompjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

Als al je eiwit opgespoten is, kan je de kerstboompjes nog versieren met bv. de disco-bolletjes. Ik heb als ‘piek’ een sneeuwvlokje genomen omdat ik geen andere versieringen meer had. Je kan dit dus vrij kiezen.

IMG_3286

Zet nu je bakplaat 1u30 in de oven op 110°C. Als je merkt dat ze na anderhalf uur nog niet makkelijk loskomen van de bakplaat, dan kan je ze nog iets langer laten bakken.

Mijn kerstboompjes waren uiteindelijk lekker krokant langs de buitenkant en licht zacht aan de binnenkant.

Veel plezier ermee! En meringue maken is écht niet zo moeilijk en écht wel leuk om te doen :)!

IMG_3310

IMG_3340

 

 

 

 

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *