
Spookjes – Halloween Special!
Aangezien het bijna Halloween is, een speciaal receptje!
Meringue spookjes!
Superleuk om te maken en helemaal niet moeilijk!
Belangrijk bij dit recept is het afwegen van je eiwitten, je moet er altijd voor zorgen dat je het dubbel van suiker hebt voor je eiwitten. Dus als je niet evenveel gram aan eiwitten hebt als ik, dan kan je gewoon het recept aanpassen naar je eigen situatie.
Veel succes!
Ingrediënten
- 230 gr eiwit (+/- 6 eieren)
- 230 gr kristalsuiker
- 230 gr bloemsuiker
- 1 kl maizena
- (smaakstof)
Extra benodigdheden:
- keukenrobot
- lollystokjes
- spuitzak
- bakpapier
- bakplaat
- stift met eetbare inkt
Extra tips:
- Zorg ervoor dat al je materiaal vetvrij is. Anders gaat je eiwit niet goed opkloppen.
- Weeg alles zorgvuldig af.
- Gebruik altijd het dubbel aantal suiker voor de eiwitten (200 gr eiwit/ 400 gr suiker).
- Bij de eiwitten mag géén eigeel zitten!
Bereiding
Verwarm de oven voor op 100°C.
Begin als eerste met de eiwitten lichtjes op te kloppen in de keukenrobot (op een nog niet te hoge stand laten kloppen).
Als de eiwitten lichtjes zijn opgeklopt voeg dan stelselmatig de kristalsuiker toe en ook indien gewenst iets van smaakstof (ik heb aardbei gebruikt). Zet daarna de keukenrobot op de hoogste stand zodat de eiwitten goed opgeklopt worden. Het moet een dikke massa worden met wit glanzende pieken opgeklopt eiwit. Dit duurt toch zeker een 5-tal minuten voor je dit krijgt.
Eens je zo van die mooie glanzende pieken eiwit hebt, kan je de keukenrobot op een iets lagere stand zetten zodat je de bloemsuiker en de maizena kan toevoegen. Dit mag gerust samen.
Laat nog even goed doorkloppen zodat de bloemsuiker ook goed wordt opgenomen. Je moet uiteindelijk een stroperige, bijna kleverige massa krijgen. Als je een beetje opgeklopt eiwit tussen je vingers neemt, mag je geen korrels suiker meer voelen. Het voelt ,als het goed is, fluweelzacht aan.
Neem nu je spuitzak en vul dit met het opgeklopt eiwit. Het makkelijkst om deze te vullen zonder (al te veel) te morsen is: de spuitzak vastnemen met de hand waar je niet mee schept(ongeveer in het midden vastnemen) en de rand om je hand plooien. Zo krijg je precies een kommetje waar je het kan inscheppen en nadien kan je dan de rand gewoon omvouwen en dichtdraaien.
Bekleed je bakplaat met een vel bakpapier en spuit hierop je meringue in de vorm van een spookje. Ik heb eerst het ‘lijfje’ gespoten en nadien 2 ‘armpjes’ eraan. Dit was het makkelijkst. Nadien heb ik met een koffielepeltje het spookje ook nog wat ‘bijgewerkt’ waardoor de armpjes en het lijfje mooier een geheel vormden. Als laatste duw je onderaan een lolly-stokje in het spookje. Deze mogen gerust mee in de oven.
Zet nu je bakplaat 1uur tot 1.5 uur in de oven. De meringue moet echt drogen. Het kan zijn dat je oven niet goed genoeg verlucht, dit merk je snel als je meringue begint te barsten. Als dit zo is steek je best een houten lepel tussen je ovendeur om je oven op een kiertje te houden, zo voorkom je dat je meringue gaat barsten. Na ongeveer een uurtje kan je eens testen of de meringue droog is. Je kan ook al eens proeven om te kijken of hij is zoals je zelf wil. Ik eet het het liefst lekker krokant langs buiten maar toch nog een beetje zacht binnenin. Maar dit is echt een kwestie van eigen smaak.
Eens de meringue helemaal klaar en afgekoeld kan je nog oogjes en een mond op de meringue tekenen. Ik heb dit met eetbare inkt gedaan, maar je kan dit ook met gesmolten chocolade ofzo.
Smakelijk!

Pompoentaart
Dit vind je misschien ook leuk

Meringue kerstboompjes
16/12/2015
Appel-kersencrumble
13/01/2016