
Cupcakes met mascarpone en appeltjes
Vaak zit ik rond te snuisteren op Pinterest om inspiratie op te doen voor recepten. Ik krijg dan uiteraard superveel zin om te beginnen bakken…
Onlangs zag ik dus ook weer een recept van cupcakes met appeltjes, bij deze mijn eigen versie van het recept dat ik zag :).
Als basis voor mijn cupcakes gebruikte ik het recept van een Quatre Quart Cake, voor alles gelijke delen dus (bloem, suiker, boter, eieren). Alhoewel dit uiteindelijk resulteerde in iets te luchtige en minder stevige cupcakes. Dus als je dit recept gebruikt zou ik iets meer bloem gebruiken en de eitjes ook niet scheiden maar gewoon in z’n gehele gebruiken. Ik heb de bereidingswijze al aangepast voor jullie :). Als je alles goed klopt zullen de cakejes nog steeds luchtig zijn, maar niet te luchtig zodat ze uit elkaar vallen.
Verder kan je natuurlijk altijd het recept aanpassen naar eigen smaak.
Veel plezier!
Ingrediënten cupcakes(+/- 30)
- 250 gr zelfrijzende bloem (in dit geval dus iets meer ;))
- 250 gr boter
- 250 gr suiker
- 4 eieren
- vanille extract naar eigen smaak
Extra benodigdheden:
- cupcake bakvormpjes
- mengkom
- klopper, pottenlikker, lepel, …
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175°C.
Meng als eerste de eitjes (volledig, dus de eitjes niet scheiden om het geheel veel luchtiger te maken) samen met de suiker tot een luchtig geheel. Als je goed klopt zal je merken dat het mengsel minder geel zal zien en meer lichtgeel wordt. Smelt daarna de boter, niet te warm zodat de eieren niet garen. Voeg de boter toe aan het mengsel en klop goed. Voeg daarna beetje bij beetje de bloem toe zodat het een mooi geheel wordt. Hierna kan je het vanille extract toevoegen naar eigen smaak.
Eens het deeg klaar is kan je de vormpjes beginnen vullen. Ik gebruik hiervoor 2 lepels, de ene om te scheppen en de andere om het van de ene lepel te schrapen in het vormpje. Vul de vormpjes ongeveer voor 2/3de. Als je ze volledig vult gaan ze overlopen tijdens het bakken. Zet ze hierna in de oven voor ongeveer 20 min (dit hangt wel wat af van je oven, best zelf even uittesten wat het beste is voor jouw oven).
Laat afkoelen!
Ingrediënten topping
- 500 gr mascarpone
- 2 eetlepels room
- 5 eetlepels bloemsuiker
- 1 eetlepel vanille extract
- 2 grote appels
- rietsuiker
- rum
- klontje boter
Extra benodigdheden:
- Keukenrobot (of je kan dit ook zelf kloppen)
- pannenlikker, keukenmesje, lepel, …
- pan
- spuitzak met spuitmond
De topping is te bereiden in 2 stappen.
Bereiding mascarponemengsel
Ik heb dit allemaal in een keukenrobot gemaakt, maar je kan dit ook in een mengkom met een klopper.
Klop als eerste de room samen op met de mascarpone en voeg daarna de bloemsuiker en het vanille extract toe. Laat eventjes goed doorkloppen tot je mooie pieken kan trekken uit het mengsel. Vul daarna de spuitzak met het mengsel en leg het even te rusten.
Bereiding appels
Schil de appels en snij ze daarna in fijne blokjes. Zet de pan op een middelmatig vuur. Smelt het klontje boter in de pan, eens het gesmolten is voeg je de appeltjes toe. Ik heb aan de appeltjes een scheutje Captain Morgan’s rum toegevoegd omdat dit goed samen gaat met de smaak van de appels, maar dit kan je gerust ook zonder doen. Voeg daarna de rietsuiker toe zodat deze karameliseert en een soort van sausje vormen zodat de appels lekker sappig zijn. Bak de appels net zolang tot ze lekker mals zijn geworden. Laat ze daarna afkoelen terwijl je het mascarponemengsel op de cupcakes spuit.
Om de cupcakes af te werken ben ik van buiten naar binnen het mascarponemengsel beginnen spuiten op de cupcakes. Ik ben maar 2 keer rond gegaan zodat er nog een opening was om de appeltjes toe te voegen. In de opening heb ik dus daarna de appels geschikt. Zorg er wel voor dat je niet te veel van het vocht mee op de cupcakes doet, anders gaan deze wak worden. Werk daarna af door wat rietsuiker over de topping te strooien.
Tast toe!
Hopelijk vinden jullie ze lekker!
Smakelijk!

Broodpudding met appeltjes
Dit vind je misschien ook leuk

Tiramisu mousse
02/01/2016
Broodpudding met appeltjes
21/10/2015