Zoete recepten

Witte chocoladekaastaart met frambozen en speculaas

De Sint is geweest vorig weekend en dus hebben we een hele lading aan speculaas en chocolade. Dan maar even nadenken over een recept om een deel van de “buit” weg te werken :).

Ik was al een hele tijd aan het denken over een kaastaart dus waarom geen kaastaart met witte chocolade.

Hieronder het recept:

Ingrediënten

 • 300 gr witte chocolade
 • 200 gr speculaas
 • 60 gr boter
 • 500 gr verse kaas
 • 3 el melk
 • 6 blaadjes gelatine
 • 125 gr verse frambozen

Extra benodigdheden:

 • springvorm
 • vijzel
 • bakpapier
 • mengkom, lepel, …

Bereiding

Mix als eerste de speculaas zo fijn mogelijk. Dit kan zowel met een mixer als met een vijzel. Ik heb dit in een mengkom gedaan en met de vijzel de speculaas fijn gemalen. Smelt ondertussen de boter en meng dit met de fijn gemalen speculaas. Dit is de basis voor je kaastaart.

Leg in je springvorm een stuk bakpapier dat net zo groot is als de bodem. Stort hier op de speculaasmix, druk goed aan en bak dit 10 min op 180°C in de oven. Na 10 min uit de oven halen en laten afkoelen.

IMG_3207

Terwijl je je kaastaart mengsel maakt, leg je best de 6 gelatineblaadjes al te weken in een kommetje met koud water.

Breek de witte chocolade in kleine stukjes en smelt dit au-bain-marie of in een potje in de microgofloven.

Ik gebruik meestal de microgolfoven omdat dit sneller gaat en omdat het minder afwas met zich mee brengt. Let er wel mee op dat je het niet ineens te warm maakt. Dus liever iets minder lang in de microgolfoven en af en toe eens kijken en roeren.

Als de chocolade gesmolten is, voeg deze dan bij de verse kaas. Zorg er wel voor dat je verse kaas niet te koud is en de chocolade niet te warm. Anders gaat de chocolade terug stollen en krijg je brokjes.

Roer dit goed door zodat je een egale massa hebt.

IMG_3205

Warm daarna de 3 eetlepels melk op (dit kan ook in de microgolfoven) en los hierin de gelatine op. Haal de gelatine eerst uit het water en laat even uitlekken of wring even uit voor je het bij de melk voegt. Als de gelatine goed is opgelost in de melk, voeg je het bij het chocolade-kaasmengsel. Goed mengen.

Indien gewenst kan je nu al een deel van de frambozen op de speculaasbodem leggen zodat er frambozen mee in de kaastaart zitten. Je kan er ook voor kiezen om ze er enkel bovenop te leggen. Ik heb ze zowel in de kaastaart zitten als er bovenop.

IMG_3208

Stort als laatste je chocolade-kaasmengsel bovenop de speculaasbodem en dek af met wat folie(niet rechtstreeks op het mengsel) en zet in de koelkast om op te stijven. Na een 2-tal uurtjes opstijven in de koelkast is de taart klaar en kan je de vorm verwijderen.

Werk de taart af met wat frambozen, bloemsuiker en witte chocoladeschilfers.

IMG_3226

Smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *